додому Новини Вступники у 2015 році не зможуть скористатися сертифікатами ЗНО минулих років

Вступники у 2015 році не зможуть скористатися сертифікатами ЗНО минулих років

774

vlcsnap-2014-12-25-11h30m00s96Вступна кампанія цьогоріч значно відрізнятиметься від попередніх. Насамперед, вступники у 2015 році не зможуть скористатися сертифікатами ЗНО минулих років. Без тестування не зможуть вступати також ті, що закінчили школу у 2007 році і раніше. На майбутнє також: кожного року буде діяти лише сертифікат, який виданий у рік вступу. Та це не єдині зміни. 

Мінімальний бал сертифікату цьогоріч встановлює сам університет. Наприклад, у Тернопільський національний технічний університет документи тепер можна подавати, маючи сто балів і більше. Також кожен вищий навчальний заклад вказує, який рівень з української мови і літератури чи математики, потрібен при вступі. Таких рівнів є два: базовий і поглиблений. По-новому рахуватимуть і конкурсний бал абітурієнта. Вводять поняття ваговий коефіцієнт. Як видно на інфографіці громадської організації “Опора”, бали за сертифікати і атестат множаться на коефіцієнт. Для сертифікатів мінімальний 0,2, для атестата максимальний 0,1. Таким чином виші самі вирішують, яку вагу матиме те чи інше тестування при вступі.

– Ми у своїх правилах передбачили, що українська мова має коефіцієнт 0,3, математика на тих напрямках, де вона є, має 0,4, а там, де є фізика, 0,2, атестат має 0,1. В сумі має вийти одиниця. Ці величини вагових коефіцієнтів вибиралися з того, що для кожного напрямку підготовки, яка дисципліна є більш вагомою і цей предмет мав би вносити більш вагомий вклад у складову конкурсного балу, – розповідає відповідальний секретар приймальної комісії ТНТУ ім.І.Пулюя Володимир Кобельник.

Зарахувань у три хвилі у 2015 році вже не буде. У приймальній комісії пояснюють, міністерство вирішило цю систему удосконалити. Отож, подавати документи можна як і раніше у п’ять вищих навчальних заклади по три спеціальності в кожному, тобто всього п’ятнадцять заяв. Тепер на кожній заяві абітурієнт має вказати, в який з вишів і на яку спеціальність хоче вступити найбільше, а іншими словами розставити пріоритети, де 1 – найбільше бажання вступу на цей напрямок, 15 місце – найменше бажання там навчатися.


– Він повинен цей пріоритет вказати в заяві. І потім, коли закінчиться подання заяв Єдина державна система освіти на основі поданих заяв і розставки абітурієнтом пріоритетів сформує рейтингові списки рекомендованих до зарахування. Він буде зараховуватись по найвищому пріоритету, по якому він буде проходити на державне замовлення, – говорить Володимир Кобельник.

Якщо абітурієнт потрапляє у державне замовлення, наприклад, за заявою, пріоритет якої 5, то всі решта заяви, пріоритет яких 6, 7, 8 і далі, участі у конкурсі вже не беруть. Оригінали документів слід подати до 5 серпня. Однак цей абітурієнт матиме ще шанс вступити за заявами, які мали пріоритет 1, 2, 3 і 4.

– 7 серпня буде оприлюднений другий список і там залишиться лише доба для тих, хто, можливо, і був зарахований, але він ще має вищі пріоритети, які були не використані від 1 до 4, то він в той період зможе пройти на державне замовлення і використати ті пріоритети, але це вже може бути дуже складно, – каже Володимир Кобельник.

У приймальній комісії технічного університету закликають майбутніх абітурієнтів серйозно і виважено підійти до подання заяв. Змінити їх пріоритет після подання у виші буде неможливо. Тож абітурієнтам треба добре обміркувати, які напрямки обрати і як правильно розставити ці пріоритети.